Адвокат Коен розповів про зустріч (майбутнього) голови СБУ Баканова з оточенням Трампа перед другим туром виборів в Україні

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Адвокат Коен розповів про зустріч (майбутнього) голови СБУ Баканова з оточенням Трампа перед другим туром виборів в Україні

Євген Малолєтка / «Бабель»

Напередодні другого туру президентських виборів в Україні, 16 квітня 2019 року, (майбутній) голова СБУ Іван Баканов їздив до США та зустрічався з людьми, які раніше працювали з Дональдом Трампом. На зустрічі був Шон Спайсер — колишній директор з комунікацій керівного органу Республіканської партії, прессекретар Білого дому до липня 2017 року; Метт Мауерс — колишній співробітник Державного департаменту США; колишній радник виборчої кампанії Трампа в 2016 році Майк Рубіно і американський адвокат Маркус Коен, який наймав у США лобістів в інтересах президента Володимира Зеленського.

Про цю зустріч Коен повідомив в офіційному звіті на сайті Мінʼюсту США. Оскільки адвокат представляв інтереси іноземного громадянина у США, він зобовʼязаний зареєструватися як іноземний агент в Міністерстві юстиції. Другого жовтня він зареєструвався на сайті FARA — реєстр іноземних агентів. Клієнтом він вказав Володимира Зеленського, а контактною особою — голову СБУ Івана Баканова.

Подробиці зустрічі розповів телеканалу CNBC Майк Рубіно. Він заявив, що сторони не обговорювали розслідування проти сина колишнього віцепремʼєра Джозефа Байдена, а лише обговорювали президентську кампанію Зеленського.

Детальніше про звіт адвоката Маркуса Коена і його допомогу президенту Зеленському читайте в матеріалі «Американський адвокат витратив 100 тисяч доларів в надії отримати посаду в українському уряді. І не отримав».