Під час розкопок в Ізраїлі виявили стародавнє поселення бронзової доби

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Під час розкопок в Ізраїлі виявили стародавнє поселення бронзової доби

Фото з сайту Israel Antiquities Authority

Управління у справах стародавностей Ізраїлю (Israel Antiquities Authority) виявило руїни одного з найбільших центральних міст стародавнього Близького Сходу, де проживало близько 6 тис. мешканців, і ще одне більш старе поселення, повідомляє Bloomberg.

«Навіть у наших найсміливіших мріях ми не вірили, що знайдемо місто тих часів», — сказала археолог Діна Шалем. Розмір поселення надає унікальну можливість для розкопок, здатних поліпшити розуміння стародавніх народів.

Знайдені руїни належать до часів бронзової доби.

У місті, якому приблизно 5 тис. років, археологи виявили незвичайний ритуальний храм з величезним камʼяним резервуаром для рідини, який використовувався під час релігійних церемоній надворі, а також приміщення для обгорілих кісток тварин і статуетки.

«Те, що ми називаємо храмом, є унікальною будівлею, ми не бачили нічого подібного», — сказала Шалем.

Міста були виявлені в ході розкопок, розпочатих ізраїльською Національною транспортною інфраструктурною компанією, яка готувалася побудувати дорогу до ізраїльського міста Хариш, неподалік Хайфи. Зазвичай Ізраїль проводить розкопки до початку великих будівельних проєктів, щоб не знищити стародавні знахідки.

«Немає ніяких сумнівів у тому, що ці руїни кардинально змінюють те, що ми знаємо про характер і початок урбанізації в Ізраїлі», — йдеться в прес-релізі.

Тепер Ізраїль побудує нову транспортну розвʼязку високо над руїнами, щоб зберегти їх для майбутніх поколінь.

  • Вчені Болонського університету Італії встановили, що скелети часів Римської імперії (більш відомі як «закохані з Модени»), знайдені в 2011 році, виявилися чоловічими.
  • На північному сході Туреччини поблизу міста Ерзурум археологи, імовірно, знайшли могилу онуки грузинської цариці Тамар — Гурджі-Хатун.
  • На стародавньому Більському городищі під Котельвою, що на Полтавщині, під час розкопок виявили золото скіфів і зброю. Серед знайдених речей найціннішими є, зокрема, кришталеві та сердолікові намиста й золоті прикраси.