Сумська міськрада звернулася до Зеленського проти «формули Штайнмаєра»

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Сумська міськрада звернулася до Зеленського проти «формули Штайнмаєра»

Сумська міська рада

Депутати Сумської міської ради на позачерговій сесії виступили із зверненням до президента і парламенту проти імплементації «формули Штайнмаєра». Про це повідомляє пресцентр міськради.

Текст «формули Штайнмаєра»

  • Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дострокових місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у зазначених районах. Він діятиме тимчасово до дня публікації остаточних висновків місією Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі сформованої практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність в цілому дострокових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в яких міститься відповідь на питання, погоджене в «нормандському форматі», схвалене у Тристоронній контактній групі і направлене Україною в її запрошенні і Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

    Цей закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ згідно з усталеною практикою приходить до висновку про те, що дострокові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене в «нормандському форматі», схвалене у Тристоронній контактній групі і направлене Україною в її запрошенні і Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Депутати заявили, що імплементація «формули» — це «здача національних інтересів і початок капітуляції України в російсько-українській війні». За звернення одноголосно проголосували 23 депутати.

«Сумська рада закликає не допустити продовження дії закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей», відомий також як закон про особливий статус Донбасу», — йдеться в заяві.

Депутати запропонували «керівництву країни і провідним політичним силам організувати Національний круглий стіл для напрацювання спільної загальнодержавної стратегії на переговорах щодо російської агресії на сході України».