Reuters: MasterСard та Visa через американських чиновників лобіювали свої інтереси в низці країн, серед яких Україна

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Торгові представники США на прохання платіжних систем MasterСard і Visa в кінці минулого року переконали Індонезію послабити правила, що регулюють її нову внутрішню платіжну систему. Про це пише Reuters з посиланням на дані джерел, а також на електронне листування.

Зміна правил дозволяє американським компаніям обробляти транзакції по кредитних картках без необхідності співпрацювати з місцевою компанією в Індонезії. Індонезійські правила вимагали, щоб іноземні фірми обробляли транзакції по картах у партнерстві з місцевою платіжною мережею Індонезії, відомою як National Payment Gateway. Зазначається, що такі правила значно скорочували доходи американських компаній в Індонезії.

Датовані періодом з квітня 2018 року по серпень 2019 року листи також показали, що MasterСard через Управління торгового представника США (USTR), виступала проти нових правил обробки даних і локальних платіжних систем в Індії, Вʼєтнамі, Лаосі, Україні та Гані. Разом з тим, агентство не наводить подробиць лобістської діяльності платіжних систем в Україні.

  • В кінці січня Європейська комісія оштрафувала міжнародну платіжну систему MasterCard на майже €570,57 млн за порушення антимонопольних правил.
  • Раніше платіжні системи Visa і MasterCard почали тестувати вбудований сканер відбитків пальців у платіжні картки. На їхню думку, він значно підвищить безпеку платежів і скоротить кількість шахрайств у магазинах, коли для оплати товарів використовуються крадені карти.