На Монблані будь-якої миті може обвалитися льодовик. В Італії вже евакуюють людей та закривають дороги

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Через попередження про ймовірність руйнування частини льодовика біля альпійської вершини Монблан, італійська влада почала закривати дороги та проводити евакуацію людей, що мешкають поруч, повідомляє CNN.

Експерти регіонального уряду Валле-дʼАоста і Фонду «Безпечна гора» в аналізі, опублікованому цього тижня, попередили, що від льодовика Планпінье на горі Гранд-Жорас в масиві Монблан можуть відколотися 250 тисяч кубометрів льоду.

Спостереження в серпні та вересні показали, що льодовик переміщувався зі швидкістю 50—60 сантиметрів на день. Тому наразі неможливо точно визначити час обвалення.

«Ці явища ще раз показують, що гора переживає фазу сильних змін через кліматичні чинники, вона особливо вразлива», — йдеться в заяві мера Курмайора Стефано Мізероккі. Він розпорядився закрити дороги в долині Валь Ферре і евакуювати людей з гірських будинків в районі Рошфор.

Монблан — найвищий гірський ланцюг Західної Європи, має 11 вершин висотою понад 4 тис. м між Італією і Францією. Дуже популярний серед туристів, альпіністів та лижників.