День памʼяті жертв Бабиного Яру: що про трагедію говорили топчиновники

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У неділю, 29 вересня, в Україні відзначають 78-му річницю символу Голокосту — масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, яке вчинили нацисти в 1941—1943 роках.

У перші два дні розстрілів (29—30 вересня 1941 р.) було вбито майже 34 тис. осіб єврейської національності. Серед них були чоловіки, жінки і діти. Трохи згодом розстріляли ще майже 17 тис. осіб. Причиною таких дій нацисти називали нібито участь євреїв у мінуванні й вибухах на Хрещатику, в результаті яких загинула значна кількість солдатів і офіцерів вермахту.

Усього за роки Другої світової війни в Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло 100—150 тис. осіб. Серед них були євреї, роми, караїми, представники інших національних або соціальних груп, військовополонені, пацієнти психіатричних клінік.

«З великою вдячністю ми пам’ятаємо про вчинки простих людей, які, ризикуючи життям, рятували співвітчизників від неминучої загибелі», — зазначив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави закликав не тільки памʼятати про трагедію, а й зробити з неї висновки.

«Переконаний, Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті», — підкреслив він.

Схожу думку висловив і премʼєр-міністр України Олексій Гончарук.

«Усі ми маємо памʼятати про цей злочин, щоб ніколи знову не допустити його жахливого повторення», — уточнив він.

Також про трагедію висловився і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Памʼятаємо, щоб не допустити знову...» — сказав він.

  • Мер Києва Віталій Кличко балотуватиметься на виборах. Він обіцяє побудувати меморіал Бабин Яр, робота над яким почалася ще три роки тому.