Луценко: Син Байдена не порушував українське законодавство

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про непричетність сина кандидата в президенти США Джо Байдена Хантера до можливих порушень українського законодавства компанією Burisma, в якій він працював. Про це Луценко розповів у коментарі The Washington Post.

«З точки зору українського законодавства він нічого не порушував. Хантер Байден не може нести відповідальність за порушення керівництва Burisma, що мали місце за два роки до його приїзду», — сказав Луценко.

Крім того, ексгенпрокурор заявив, що американські правоохоронці не приїжджали в Україну для розслідування цієї справи за час його перебування на посаді.

Зустрічі з Джуліані

Луценко також поділився, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані намагався домовитися про зустріч з ним два рази, перш ніж їм нарешті вдалося зустрітися в січні.

«Я взяв відпустку. Я взяв свого молодшого сина, показав йому Нью-Йорк і зустрівся з паном Джуліані. У мене була довга розмова з ним. Але це було тільки на рівні обміну інформацією», — розповів ексглава ГПУ.

Луценко зустрівся з Джуліані знов у Варшаві в середині лютого, потім утретє і востаннє «в Європі», сказав він, відмовившись уточнити, де саме. Ексгенпрокурор заявив, що якби влада США була окремо зацікавлена у розслідуванні «фінансових умов Хантера Байдена в Україні», співробітники українських правоохоронних органів «були б раді провести його».

«Українське втручання» у вибори президента США

Луценко також заявив, що в історії з «амбарною книгою» Партії регіонів бачить втручання України в американські вибори. «Якщо ми говоримо про українську змову, я думаю, що були ознаки такого типу втручання», — сказав Луценко, посилаючись на появу у 2016 році документів бухгалтерської звітності, згідно з якою ексглава виборчого штабу Трампа Пол Манафорт отримував виплати від Партії регіонів.

Луценко повідомив виданню, що у четвер ввечері відбув до Великої Британії на місяць «для вивчення англійської».