Тиску не було, а стосовно Донбасу потрібно консультуватися з Путіним. Зеленський і Трамп зробили заяви після зустрічі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президенти Володимир Зеленський і Дональд Трамп почали зустріч у межах 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка проходить у Нью-Йорку. Зеленський заявив, що Трамп не тиснув на нього під час липневої телефонної розмови щодо розслідування проти сина Джо Байдена, а Трамп зазначив, що вірить у можливість «консультацій» між президентом України Зеленським та президентом Росії Володимиром Путіним.

«Я не хочу втручатися у демократичні вибори США. Я думаю, ви читали наш дзвінок [стенограму]. Це була звичайна, нормальна розмова. Ми обговорювали безліч речей. Я думаю, і ви читали, ніхто не тиснув», — відповів Зеленський журналістам.

Трамп також додав, що тиску на Зеленського не було, а йшлося про корупцію та шляхи її подолання. За його словами, те, що син Байдена «відмив мільйони доларів», і є корупція, з якою тепер Зеленському варто розбиратися.

На питання журналістів про обіцянку розслідувати будь-які конкретні справи Генеральною прокуратурою Зеленський відповів, що генпрокурор Руслан Рябошапка повинен розслідувати будь-які справи, і президент не може на нього впливати.

«Я сказав, що ми готові розслідувати. Україна — незалежна країна, у нас новий Руслан Рябошапка, дуже хороша, чесна людина, «західник», з освітою, із західним досвідом. Буде він розглядати? Він повинен розглядати будь-які справи. Які тут можуть бути обіцянки?» — сказав він.

Також піднімалося питання про війну на Донбасі. Володимир Зеленський вважає, що спільні зусилля ЄС та США можуть допомогти зупинити війну. «Ми розуміємо, що тільки спільно ЄС і США можуть допомогти зупинити війну на Донбасі», — сказав він, зазначивши, що Україні потрібна не просто «допомога, а підтримка».

Трамп у свою чергу сказав, що вірить у можливість «консультацій» з приводу конфлікту між Зеленським і главою Росії Володимиром Путіним. Це ж стосується і відновлення двосторонніх відносин між Україною та Росією.