Шведська школярка Грета Тунберг отримала «альтернативного Нобеля» за натхнення у сфері екоактивізму

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

16-річна активістка Грета Тунберг стала одним з чотирьох лауреатів шведської премії «За правильний спосіб життя» (Right Livelihood Award), відомої як «альтернативна Нобелівська премія». Про це повідомляється у Twitter фонду Right Livelihood Award Foundation.

Крім Тунберг, нагороду, яка включає грошову виплату в 1 млн шведських крон ($103 тис.), також отримали Амінату Хайдар — активістка, яка бореться за незалежність Західної Сахари, китайська юристка і правозахисниця Го Цзяньмей, а також громадський діяч і знахар племені яномама Деві Копенава з Бразилії.

«Нагородою «За правильний спосіб життя» у 2019 році ми відзначаємо чотирьох активістів, чиї дії дозволили мільйонам людей захищати свої невідʼємні права і прагнути екологічного майбутнього на планеті Земля», — йдеться в заяві фонду.

Тунберг отримала нагороду «за те, що надихнула і посилила політичні вимоги про невідкладні кліматичні дії», зазначається в заяві фонду.

  • 23 вересня Грета Тунберг засудила світових лідерів на кліматичному саміті ООН в Нью-Йорку за неспроможність вирішити проблему зміни клімату. Вона прибула на саміт на човні, відмовившись від перельоту, оскільки літаки шкодять довкіллю, спалюючи кисень і викидаючи вуглець.
  • Тунберг також номінували на Нобелівську премію миру. Дівчинка, яку TIME назвав одним з найвпливовіших підлітків у 2018 році, надихнула сотні тисяч школярів у всьому світі на проведення страйків, щоб привернути увагу до проблеми зміни клімату. У грудні 2018 року Тунберг виступила на конференції ООН зі зміни клімату в Польщі, де вона закликала законодавців і урядові органи до дій для запобігання глобального потепління.