Росія оголосила в розшук агента ЦРУ Смоленкова. Як зниклого безвісти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук колишнього урядового чиновника Олега Смоленкова, якого підозрюють у роботі на Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ). Цю інформацію РИА Новости повідомили в МВС РФ.

«Згідно з чинним законодавством, наявна в розпорядженні НЦБ Інтерполу МВС Росії інформація про фігуранта може бути розголошена тільки з дозволу ініціатора розшуку», — цитує МВС агентство.

Про що йдеться?

Історія зі Смоленковим набула розголосу після публікації СNN. Видання повідомило, що в 2017 році Сполучені Штати Америки терміново відкликали свого топшпигуна, який працював під прикриттям у російському уряді, через поведінку Дональда Трампа. Журналісти заявили, що дії президента США могли викрити шпигуна, оскільки той почав ділитися даними розвідки з росіянами.

Рішення відкликати шпигуна з Росії ухвалили майже відразу після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком. На ній Трамп поділився даними розвідки про терористів ІДІЛ у Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

За даними The New York Times, агент надавав важливу інформацію протягом десятиліття. Він мав доступ до секретної інформації і був джерелом даних, завдяки яким спецслужби зробили висновок, що президент Володимир Путін особисто санкціонував операцію з втручання в президентські вибори у США. Вказується, що інформатор не належав до наближених людей Путіна, він був чиновником середньої ланки, але регулярно бачив голову РФ і був у курсі рішень Кремля.

  • 12 вересня російський канал RTVI показав фотографію Смоленкова. У сюжеті колишній чоловік дружини Смоленкова Антоніни й батько її дитини Євген Агафонов розповідає про те, що в нього «викрали сина».