Найстаріший у світі туроператор Thomas Cook припинив роботу й оголосив про банкрутство

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Найстаріший у світі туроператор Thomas Cook припинив роботу й оголосив про банкрутство

William Murphy / Flickr

Туристична компанія Thomas Cook, яка стала першим оператором галузі й була заснована в 1841 році, заявила про банкрутство і припинила роботу. Про це повідомляє Управління цивільної авіації Великої Британії (CAA).

Компанія, всі представництва якої станом на 23 вересня вже закриті, скасувала всі рейси і заявила про найбільшу в історії евакуацію туристів — близько 160 тисяч осіб. Управління цивільної авіації Великої Британії повідомило, що пасажири, які купили квитки на рейси Thomas Cook, будуть доставлені додому бортами інших авіакомпаній до 6 жовтня.

«Якщо ви були клієнтом Thomas Cook і зараз перебуваєте за кордоном, ми надамо нові рейси, щоб повернути вас до Великої Британії. Ці репатріаційні рейси будуть виконуватися лише протягом наступних двох тижнів (до 6 жовтня 2019 року). Після цієї дати вам доведеться організовувати своє повернення самостійно. Через невелику кількість місць пасажирам доведеться бронювати свої зворотні рейси», — йдеться в офіційному повідомленні CAA.

У чому проблема?

Компанія потерпала від фінансових проблем і вела переговори про реструктуризацію боргів з основним акціонером — китайською Fosun Tourism Group. Проте сторони не змогли досягти угоди. «Thomas Cook Group plc взаємодіяла з цілою низкою ключових зацікавлених сторін, щоб забезпечити остаточні умови рекапіталізації та реорганізації. Але ці обговорення не призвели до досягнення угоди між акціонерами компанії та новими кредиторами», — йдеться в офіційній заяві компанії.

Глава Thomas Cook Пітер Фенкгосер вибачився перед «мільйонам клієнтів, тисячам працівників, постачальників і партнерів компанії. Наразі на відпочинку перебувають близько 600 тис. клієнтів компанії Thomas Cook, близько 160 тисяч із яких — британці.

Це не перший випадок повернення туристів за державний кошт в історії Британії. У 2017 році під час краху Monarch Airlines Управління цивільної авіації Великої Британії здійснило найбільшу репатріацію британських громадян у мирний час — за рахунок держави було перевезено 110 тисяч осіб. За підрахунками Управління цивільної авіації, репатріація туристів Thomas Cook обійдеться бюджету приблизно в $750 млн.