Дослідження: У плаценті вагітних виявили частинки сажі від автомобільного пального

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вчені виявили в ембріональній частині плаценти частинки сажі, що утворюються в результаті автомобільного руху та згоряння пального. Про це пише The Guardian.

Дослідження університету Хасселта в Бельгії продемонструвало, що ненароджені діти безпосередньо піддаються впливу шкідливих речовин. Вчені виявили тисячі найдрібніших частинок на кубічний міліметр тканини в кожній аналізованій плаценті.

У дослідженні брали участь плаценти 25 жінок, які не палять. Дослідники використовували лазерну техніку для виявлення частинок чорного вуглецю, що мають унікальний світловий відбиток. У кожному випадку були виявлені наночастинки в ембріональній частини плаценти, і їхня кількість корелює з рівнями забруднення повітря в місцях, де живуть випробовувані. У плацентах матерів, які жили біля головних доріг, було в середньому 20 тис. наночастинок на кубічний міліметр. У тих, хто жив подалі від доріг з інтенсивним рухом, в середньому було 10 тис. наночастинок на кубічний міліметр.

Професор Тім Наврот, який керував дослідженням, заявив, що ушкодження плоду, отримані через вплив шкідливих речовин, є пожиттєвими. «Це найбільш уразливий період життя. Всі системи органів перебувають на стадії розвитку. Для захисту майбутніх поколінь ми повинні зменшити вплив», — заявив він. Професор додав, що уряди всіх країн несуть відповідальність за скорочення забруднення повітря, але люди також повинні за можливості уникати завантажених доріг.