Місія ООН: З квітня 2014 року на Донбасі загинули 3339 мирних жителів

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Місія ООН: З квітня 2014 року на Донбасі загинули 3339 мирних жителів

Sasha Maksymenko / Flickr

На Донеччині з початку конфлікту, який Моніторингова місія ООН фіксує з 14 квітня 2014 року, загинуло понад 3339 жителів серед цивільного населення, враховуючи жертв катастрофи рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній». Про це йдеться у доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яку підготувала місія ООН.

Глава місії в Україні Матильда Богнер заявила, що кількість жертв серед цивільного населення знижується. «Сьогодні кількість жертв серед цивільного населення є найнижчою за весь період конфлікту, який уже забрав понад 3300 життів цивільних осіб. Сподіваємося, тенденція до зниження збережеться в майбутньому», — сказала Богнер.

Теперішня доповідь охоплює період з 16 травня до 15 серпня 2019 року. Протягом звітного періоду місія зафіксувала 68 жертв серед цивільного населення (35 чоловіків, 24 жінки, три хлопчики та шість дівчаток), 33 жертви з яких були зафіксовані на території, контрольованій самопроголошеною «Донецькою народною республікою», 13 — на території, контрольованій самопроголошеною «Луганською народною республікою». Міни та вибухонебезпечні залишки війни стали причиною загибелі трьох і поранення девʼяти цивільних осіб.

За словами Богнер, кількість жертв знизилася з 21 липня після введення режиму припинення вогню. Кількість поранених цивільних осіб за весь період конфлікту перевищила 7 тисяч осіб.