«Велика честь потиснути руку і подякувати». Порошенко провідав Балуха в київській лікарні

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«Велика честь потиснути руку і подякувати». Порошенко провідав Балуха в київській лікарні

Палінчак Михайло / УНІАН

Пʼятий президент Петро Порошенко зустрівся зі звільненим з російської тюрми українцем Володимиром Балухом. Він разом із депутатом від «Європейської солідарності» та колишнім політвʼязнем із Криму Ахтемом Чийгозом приїхав до нього в столичну лікарню «Феофанія», де Балух зараз живе з дружиною. Відео із зустрічі Порошенко виклав у Twitter.

«Людина, яка має Україну в серці, Україну в душі... Володимир Балух був, є і залишається таким самим символом політвʼязнів, які ведуть героїчну боротьбу, як і Ахтем Чийгоз. Для мене як для пʼятого президента України велика честь потиснути руку і подякувати за позицію пана Володимира», — сказав Порошенко.

На це Балух відповів, що має деякі побоювання щодо того, на яких умовах українська влада провела обмін із Росією.

«Моє найбільше сподівання, що з цього нашого повернення справжній процес тільки почався. Те, чого ми ніколи не хотіли і не хочем, — це щоб за наше звільнення Україна заплатила своїми національними інтересами. Це наша найбільша пересторога», — сказав Балух.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Україна обіцяє купити квартири звільненим із російських тюрем Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху й Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.