Рада в першому читанні проголосувала за декриміналізацію фіктивного підприємництва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт закону № 1080 про внесення до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу змін щодо зменшення тиску на бізнес. Відповідне рішення підтримали 365 народних депутатів. Рада також проголосувала за скорочення термінів підготовки цього законопроєкту до другого читання.

Законопроєктом пропонується виключити з КК ст. 205 (фіктивне підприємництво), а також підвищити планку притягнення до відповідальності за ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обовʼязкових платежів) з однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У пояснювальній записці йдеться, що ст. 205 використовується для тиску на бізнес, оскільки податківці крім факту наявності кримінальної відповідальності використовують вироки і матеріали досудового розслідування (протоколи допиту директора субʼєкта підприємницької діяльності) в якості доказів при залученні до відповідальності за порушення норм податкового законодавства.

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснював, що декриміналізація ст. 205 і підвищення нижньої планки за ст. 212 дозволить прибрати зловживання з боку податківців, які «кошмарять» бізнес під виглядом розслідувань за цими статтями.