Вивезений з Росії американський інформатор допоміг у розслідуванні втручання у вибори США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Завербований в Росії інформатор, якого Центральне розвідувальне управління США вивезло у 2017 році, допоміг у розслідуванні російського втручання в американські вибори.

Як пише The New York Times, агент надавав важливу інформацію протягом десятиліття. Він мав доступ до секретної інформації та був джерелом даних, завдяки яким спецслужби дійшли висновку, що президент Володимир Путін особисто санкціонував операцію зі втручання в президентські вибори у США.

Інформатор не входив до числа наближених до Путіна, він був чиновником середньої ланки, але регулярно бачив голову РФ і був у курсі рішень Кремля. Цінного агента вирішили відкликати через «недбале поводження з інформацією» з боку президента Дональда Трампа. Спецслужби вважали, що Трамп ділився інформацією з росіянами та міг «злити» агента.

Як пише «Коммерсантъ», передбачуваним інформатором американців міг бути Олег Смоленков, який працював в Адміністрації президента, посольстві у Вашингтоні й апараті уряду Росії.

Дата вивезення інформатора збігається з відʼїздом Смоленкова з родиною у відпустку до Чорногорії, де він зник. Слідчий комітет Росії кілька разів розслідував убивство, але потім зʼясувалося, що Смоленков з рідними живе в штаті Вірджинія, у Стаффорді, неподалік від Вашингтона (округ Колумбія).

Президент Дональд Трамп заявив, що йому нічого невідомо про американського інформатора.

«Я нічого про це не знаю. Бачу, що ЦРУ чудово відповіло. Усе, що сказали в ЦРУ, мене влаштовує», — сказав Трамп, виступаючи біля Білого дому.