Telegram почав відкрите тестування власного блокчейну

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Месенджер Telegram почав тестувати власну блокчейн-платформу Telegram Open Network (TON), пишуть «Ведомости».

Тестову версію виклали у відкритий доступ. Посилання на архів з кодом блокчейну і репозиторій на Github, де лежить оновлюваний код, зʼявилися на сайті test.ton.org. Архів включає повну ноду (вузол блокчейн-мережі) і валідатор (учасник мережі, який підтверджує транзакції в блокчейні). Крім коду, на сторінці викладені інструкції з установлення ноди та перетворення її на валідатор; документація TON — опис блокчейну, його елементів, а також мови програмування Fift для створення смарт-контрактів у блокчейні TON. Усі документи підписані Миколою Дуровим (брат Павла Дурова і співзасновник Telegram).

TON — це блокчейн-платформа, яку розробляє команда Дурова. На її розробку Telegram на початку 2018 року залучив $1,7 млрд. Очікується, що всередині TON ходитиме криптовалюта під назвою Gram. При цьому Telegram має зобовʼязання перед інвесторами — запустити робочу блокчейн-мережу до 31 жовтня цього року. Інакше команда обіцяла повернути вкладені гроші.

Розробники розіслали інвесторам листи з повідомленням про це. Вони запевнили, що успішно завершили розробку більшості критичних компонентів, необхідних для запуску тестової версії TON.

Засновник Telegram Павло Дуров повідомляв про бажання запустити TON ще наприкінці 2017 року. У травні 2018 року Telegram відмовився від публічного ICO (залучення інвестицій через продаж криптовалюти) своєї криптовалюти, оскільки компанія залучила $1,7 млрд від 200 приватних інвесторів. Вважається, що TON буде обробляти транзакції в рази швидше, ніж інші блокчейн-платформи.

Що таке блокчейн?

Це система збудованих «ланцюжків блоків». Блоки — це дані про транзакції, угоди та контракти всередині системи, які представлені у криптографічній формі. Спочатку блокчейн був основою криптовалюти Bitcoin. Усі блоки збудовані в ланцюжок, тобто повʼязані між собою. Для запису нового блоку необхідно послідовно зчитати інформацію з попередніх блоків.

Усі дані в блокчейні накопичуються і формують постійну накопичувальну базу даних. З неї неможливо нічого видалити або провести заміну чи підміну блоку. Крім того, туди можна записувати нескінченну кількість транзакцій, що вважається однією з головних особливостей блокчейну.