СБУ встановила особу росіянина, причетного до замаху на екснардепа Мосійчука

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Служба безпеки встановила громадянина Росії, який займався в Україні організацією замаху на колишнього нардепа Ігоря Мосійчука. В результаті організованого ГРУ теракту 25 жовтня 2017 року загинули двоє людей. Про це пишуть Українські Новини.

Росіянин неодноразово бував в Україні, де збирав інформацію про оточення та родичів Мосійчука, адреси його проживання та маршрути пересування. Уперше російський агент прибув на територію України 25 липня 2016 року з Санкт-Петербурга, потім систематично відвідував нашу країну, поки йому не заборонили в’їзд на 3 роки. Тоді для перетину кордону він скористався паспортом іншої особи — громадянина України, засудженого в 2013 року за вирощування макової соломки, який утік у 2015 році в тимчасово окупований Крим.

Крім того, у російського агента, крім Мосійчука, було інше завдання — збирати інформацію про вихідців із Північного Кавказу, які воювали за Україну в складі добровольчих батальйонів чи займалися волонтерською діяльністю. Також СБУ отримала інформацію від іноземних колег, що цей агент ГРУ, використовуючи підроблений український паспорт, систематично відвідував територію Туреччини, де готував теракти проти вихідців із Кавказу.

  • 25 жовтня 2017 року біля будівлі телеканалу «Еспрессо» стався вибух у той момент, коли з приміщення виходив після запису ефіру народний депутат Ігор Мосійчук. Внаслідок вибуху загинули охоронець нардепа Руслан Кушнір і перехожий Михайло Мормель, постраждали Ігор Мосійчук, політолог Віталій Бала і перехожа Надія Тарасенко, яка опинилася в районі вибуху випадково.