Українських миротворців місії ООН в Конго досі не вакцинували

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Українських миротворців, які з травня перебувають в Демократичній Республіці Конго, наразі досі не вакцинували. Про це повідомив у Facebook посол UNICEF Тарас Тополя.

Він зазначив, що 9 серпня, у клубі при Головному військовому клінічному госпіталі відбулася закрита зустріч, на якій представники Головного військово-медичного управління ЗСУ погодилися, що потрібна термінова вакцинація, а також були знайдені механізми реалізації рішення щодо вакцинації миротворців.

«І ось... пройшов місяць… 1. Миротворці не вакциновані. 2. Строки вийшли. 3. Основне протокольне рішення міжвідомчої наради не виконано. 4. Протягом цього терміну ні мене, ні Офіс президента про відсутність результату та зрив термінів не інформували. За підтримкою щодо виконання рішення наради до ОП не зверталися!» — зазначає Тополя.

Він також додав, що стосовно інциденту з відсутністю вакцинації українських миротворців триває службове розслідування.

  • 9 серпня, у клубі при Головному військовому клінічному госпіталі відбулася закрита зустріч. На неї приїхали начальник медслужби Міністерства оборони Ігор Хоменко, представник Офісу президента Максим Кречетов, посол UNICEF Тарас Тополя, лікарі-інфекціоністи, імунологи, епідеміологи та представники МОЗ. Вони обговорювали, чи варто екстрено вакцинувати українських миротворців у Демократичній Республіці Конго (не плутати з Республікою Конго). МО не змогло закупити потрібні вакцини, тому миротворці вирушили в Конго без щеплень від черевного тифу, холери, легеневої чуми та менінгіту. Всесвітня організація охорони здоровʼя вважає обовʼязковим тільки щеплення від жовтої лихоманки та поліомієліту, решта — за ситуацією. Тепер ситуація критична: в Конго зафіксовані спалахи холери, легеневої чуми, лихоманки Ебола та шість випадків зараження черевним тифом серед військових і цивільних у районі, де розташована база. Тим часом в Україні шукають винних, а Тарас Тополя, який порушив цю тему, отримує анонімні погрози.
  • Українські миротворці в Демократичній Республіці Конго успішно пройшли перевірку штабом Місії ООН. На переконання інспекторів, український контингент є одним з найкращих підрозділів Місії в африканській країні.