Рябошапка звільнив прокурорів у чотирьох областях

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка звільнив прокурорів Вінницької, Житомирської, Черкаської та Одеської областей. Він уже підписав відповідні накази, повідомляє пресслужба ГПУ.

Згідно з інформацією на сайтах обласних прокуратур, Одеську прокуратуру очолює Олег Жученко, Вінницьку — Вʼячеслав Соколов, Житомирську — Любомир Війтович, Черкаську — Сергій Овчаренко. На останнього, зокрема, місцеві депутати та громадськість скаржилися особисто президенту Володимиру Зеленському під час його робочої поїздки в Черкаси. Овчаренка звинуватили в хабарницві, а Зеленський пообіцяв, що питання його звільнення вирішить новий генеральний прокурор.

  • 2 вересня генеральний прокурор Руслан Рябошапка звільнив Анатолія Матіоса з посади заступника генпрокурора — головного військового прокурора відомства. Також у ГПУ зазначають, що згідно з цим наказом Матіоса виключено зі списків особового складу ГПУ та направлено у розпорядження Міністерства оборони для вирішення питання щодо подальшого проходження військової служби.
  • 29 серпня Верховна Рада звільнила Юрія Луценка з посади генерального прокурора. За проголосували 317 народних депутатів. У підсумковій промові Луценко нагадав, що очолював ГПУ понад трьох років і «зробив усе, що міг».
  • Після цього ВР проголосувала за призначення Руслана Рябошапки на посаду генерального прокурора. За нього проголосували 312 народних депутатів. Рябошапка — колишній заступник міністра юстиції України (з 19 березня 2014). Член Національного агентства з питань запобігання корупції. 9 червня 2017 пішов з посади члена НАЗК. Заступник голови Адміністрації (керівник Офісу президента України Володимира Зеленського).