Air Canada виплатить $15 тис. франкомовній парі. Одне слово на паску безпеки не було написано французькою

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Федеральний суд зобовʼязав авіакомпанію Air Canada виплатити понад $15 тис. і надіслати офіційні листи з вибаченнями франкомовній парі з Оттави за неодноразові порушення мовної рівності, повідомляє CNN.

Позов стосувався понад 22 скарг, які Мішель і Лінда Тібодо подали проти авіакомпанії в 2016 році.

Пара скаржилася, що слово «підняти» було написано на пасках безпеки лише англійською мовою, але не французькою.

Вони також стверджували, що французькі переклади слів «вихід» і «попередження» були написані меншими літерами, ніж англійські слова, і, нарешті, оголошення про посадку французькою мовою в аеропорту було менш детальним, ніж англомовний аналог.

«Air Canada систематично порушує права франкомовних», — стверджували Тібодо.

Справа стосувалася порушення їхніх прав відповідно до Канадської хартії прав і свобод та Закону про офіційні мови, які покликані забезпечити рівний статус англійської та французької в Канаді.

«Вивіски повинні бути однаковими», — заявив Мішель Тібодо в інтервʼю CBC після рішення суду. «Я очікую, що через кілька місяців ми зможемо літати на будь-якому літаку Air Canada і, нарешті, вивіски будуть двома офіційними мовами».

Це не перший раз, коли Тібодо скаржилися на Air Canada. Але раніше авіакомпанії вдавалося обмежитися вибаченнями.

Тим часом, Air Canada заявила, що позивачі занадто суворо інтерпретують Закон про мови країни.

Згідно з судовими документами, Air Canada стверджувала, що не зобовʼязана ставитися до французької та англійської мов однаково.

  • Авіакомпанія Air Canada проводить внутрішнє розслідування через те, що екіпаж літака забув розбудити пасажирку після приземлення. Вона залишилася спати на своєму місці, коли всі вийшли. Жінка прокинулася одна в темному та зачиненому літаку.
  • У компʼютерній системі авіакомпанії British Airways стався великий збій. У результаті були скасовані або затримані майже 100 авіарейсів у Європі, в основному — в аеропортах Лондона. Загалом збій порушив плани кількох тисяч пасажирів.
  • Авіакомпанія Windrose («Роза вітрів») виграла тендер на авіаперевезення українського президента та вищих посадових осіб. За ці послуги держава заплатить 35,1 млн грн. Компанія була єдиною учасницею тендеру.