В Іспанії проходить фестиваль Томатіна. Люди жбурляють один в одного помідорами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Іспанії проходить фестиваль Томатіна. Люди жбурляють один в одного помідорами

Europa Press News / Europa Press via Getty Images

В Іспанії розпочався щорічний фестиваль Томатіна — десятки тисяч людей зʼїжджаються до міста Буньоль, аби жбурляти один в одного помідорами. Для цього міська влада постачає десятки тонн помідорів, а власники крамниць загороджують свої заклади захисними щитами.

Europa Press News / Europa Press via Getty Images

Томатіна стартує в останній тиждень серпня — вона починається з того, що хтось має залізти на слизький деревʼяний стовб, на вершині якого лежить шматок вʼяленого свинячого мʼяса. Після цього стріляють з водяних гармат, що означає початок бою помідорами. Далі кожен сам за себе.

Borja B. Hojas / Getty Images

За правилами фестивалю, помідори мають бути заздалегідь розчавленими, щоб нікого не травмувати. Також заборонено приносити предмети на кшталт скляних пляшок. Бій триває рівно годину, після чого вулиці стають червоними від помідорів. Місто, а також учасників Томатіни, відмивають з пожежних автомобілів.

Europa Press News / Europa Press via Getty Images

Фестиваль не закінчується після бою — ще протягом тижня відвідувачі Буньоля розважаються музикою, ярмарком, танцями, феєрверками тощо. Населення міста — близько 9 тис. осіб, а кількість охочих узяти участь у фестивалі може сягати кількох десятків тисяч — люди зʼїжджаються на фестиваль з багатьох країн світу.

Burak Akbulut / Anadolu Agency via Getty Images

Традиція проводити Томатіну була закладена після Другої світової війни. За легендою, перший томатний бій відбувся між двома друзями на ярмарку. Уряд Франсіско Франко заборонив фестиваль як нерелігійний, проте у 1970-х роках його відродили, а у 2000-х зробили міжнародним.

  • 20—21 березня 2019 року Індія святкує Холі — індуїстське свято весни. Під час святкувань люди обсипають один одного різнобарвною порошковою фарбою і обливають водою.
  • 16 липня в іспанській Малазі святкують День святої діви Кармен — цього дня фігуру Божої матері виносять з храму на борт невеликого рибальського судна, звідки вона у супроводі безлічі маленьких човнів і сотень моряків благословляє морські води.
  • У Колумбії теж святкують Томатіну, але у перші вихідні літа.