Парубій підписав новий Виборчий кодекс із відкритими списками

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс із відкритими списками.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

«Голова профільного Комітету Верховної Ради сьогодні підписав Виборчий кодекс з відкритими списками. Це відкрило для мене шлях підписати закон, і я невідкладно підписав Виборчий кодекс», — написав він і опублікував фото підписаного кодексу.

Що зміниться в кодексі?

Кодекс складається із трьох книг: загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори. Прохідний барʼєр у парламент залишається на рівні 5%. Як повідомив theБабелю один із авторів законопроєкту Олександр Черненко, прохідний барʼєр вирішили зберегти на поточному рівні. При цьому у фінальній версії документу на сайті Ради вказана цифра у 4%.

Він визначає порядок адміністрування виборчих процесів, та реєстрації виборців, ведення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки, проведення голосування та підрахунку голосів.

Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Ради, яка передбачає систему з відкритими списками. Передбачається, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України. Кримський округ приєднають до Херсонського, Київ буде поділений на два округи, окремий буде в місті Дніпро.

У першому читанні проєкт Виборчого кодексу Рада підтримала в листопаді 2017 року.