«Ми раділи, коли на когось падав вінок». Зеленський згадав Януковича у привітанні українців з Днем Незалежності

Дата:
«Ми раділи, коли на когось падав вінок». Зеленський згадав Януковича у привітанні українців з Днем Незалежності

Офіс президента України / Facebook

Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем Незалежності і подякував за подвиг героям Небесної сотні та бійцям АТО. Про це він заявив, відкриваючи урочисті заходи на Майдані Незалежності в Києві.

«Ми не повинні забувати про те, що Незалежність далася нам не просто так. Ми боролися. Микола Руденко, Левко Лукʼяненко, Василь Стус, учасники революції на граніті. Як говорив Лукʼяненко, прагнення до незалежності закладено в нашому генетичному коді. Минуло 28 непростих років. І їх ми прожили всі разом. Ми тягнули кравчучки, нарізали купони і дивилися, як багаті теж плачуть. Мали ваучери, ходили в «мальвінах». А ті, кому пощастило — ходили з пейджерами», — заявив президент.

Він нагадав українцям, як вони стояли в черзі в перший «МакДональдз» і слухали «Танець пінгвіна» від Кузьми».

«Ми підкорили Європу дикими танцями і відстояли демократичний вибір у 2004 році. Раділи, коли на когось падав вінок. Це були різні роки, непрості. Але, озираючись назад, можна сказати, що до певного року ми були безтурботні. Проте в 2014-му ми довели, що не боїмося водометів і кийків. Ми всією країною збирали медикаменти, бронежилети та іншу допомогу. Інші новини губилися на тлі слів про кількість і місце загиблих героїв», — сказав президент.

Росію Зеленський порівняв зі злодійкуватим сусідом. «Уявіть сусіда, який украв ваших дітей. Двох. Першому видали фейкове свідоцтво про народження. І сусід каже, що дитина нібито сама хотіла цього. І не важливо, що під дулами автоматів. І ось, минуло 5 років. Ті, хто був такий стурбований цим питанням, кажуть, що “начебто все нормально”, що дитина не дуже за вами сумує й навіть не дуже на вас схожа. Чому вони так говорять? Тому що це не їхня дитина», — підкреслив президент.

Що ще відбувається на Майдані?

На початку урочистостей пролунав гімн України тривалістю понад 7 хвилин у виконанні оркестрів та відомих музикантів — понад 600 голосів. Частину гімну виконала народна артистка України Тіна Кароль.

Завершиться захід святковою Ходою гідності. У ній візьмуть участь понад 350 військовослужбовців із Сухопутних військ, Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, Військово-морських сил, Військово-повітряних сил, ветерани АТО/ОНС.

Хода ветеранів

О 10:00 у парку Шевченка в Києві почали збиратися учасники Ходи ветеранів. Як повідомляє кореспондент theБабеля, на місці сформувалися колони з близько 2 тисяч людей для пішої ходи.

«Бабель»

«Бабель»

«Бабель»