Bloomberg: Зеленський прагне обмежити вплив ДТЕК, і це може створити проблеми для олігарха Ахметова

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

В олігарха Ріната Ахметова можуть зʼявитися проблеми через прагнення президента Володимира Зеленського обмежити вплив енергохолдингу ДТЕК. Такого висновку дійшли автори в матеріалі Bloomberg.

Зокрема, представник президента Андрій Герус запропонував знизити ціни на електроенергію.

В статті йдеться про українського олігарха, власника футбольного клубу «Шахтар» та компанії «Систем кепітал менеджмент» («СКМ») і найбагатшу людину країни Ріната Ахметова, який «зіштовхнувся» з колишнім актором — нинішнім президентом України Володимиром Зеленським. Адже саме за його президентства справа «Роттердам+» почала набирати обертів.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Національна комісія, яка здійснює державне регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд гривень через необґрунтоване застосування цієї формули.

НАБУ в межах розслідування кримінального провадження за формулою «Роттердам+» у серпні 2019 року повідомило про підозру раднику директора «ДТЕК Східенерго» Борису Лісовому та генеральному директору «ДТЕК Мережі» Івану Гелюху. Обидва згодом вийшли під заставу.

Автори Bloomberg зазначили, що керівництво ДТЕК спростувало всі звинувачення, а Рінат Ахметов написав у електронному листі, що «розраховує на об’єктивне слідство і планує захищати ділову честь та репутацію усіма законними методами».

У виданні також пригадали слова представника президента Зеленського в Кабміні Андрія Геруса, який заявив, що українські олігархи — це уособлення кланового капіталізму.

«Це не може тривати. Ми зробимо все можливе, щоб покласти край експлуатації монопольної влади для збагачення», — наголосив Герус.