Патріарх Філарет подав до суду на архієпископа Євстратія за звинувачення в деменції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Патріарх Православної церкви України Філарет подав до суду позов про захист честі та гідності проти заступника голови Управління зовнішніх церковних звʼязків Української православної церкви (ПЦУ) Євстратія Зорі.

Про це Зоря повідомив у Facebook.

«Із канцелярії Митрополії мені передали, що надійшов лист із Шевченківського суду. Патріарх Філарет (Денисенко М. А.) позивається до архієпископа Євстратія (Зорі І. В.) про захист честі та гідності. Ніколи б не подумав, що у ряду Києво-Печерської Лаври (точніше чоловічого монастиря МП, там існуючого) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Спілка православних журналістів», які раніше позивалися до мене про захист честі, буде такий продовжувач», — написав Зоря.

У патріархії УПЦ КП theБабелю розповіли, що причиною позову став один із коментарів Зорі під своїм постом у Facebook. «Архієпископ Зоря у коментарях на своїй сторінці в Facebook написав, що патріарх Філарет хворий деменцією [слабоумство]», — заявили у пресслужбі Київської патріархії.

  • Філарет звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням «захистити Київський патріархат від рейдерства ПЦУ». У зверненні до Зеленського дії пʼятого президента Петра Порошенка у напрямку надання Україні Томосу про автокефалію Філарет назвав «антинародними», а надання Томосу — «прямим обманом».
  • 20 червня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що на скликаних ним зборах — «Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату» — ухвалили рішення про «відновлення» УПЦ КП і скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ця релігійна організація була ліквідована.
  • Пізніше ПЦУ позбавила Філарета канонічних прав на керування єпархією, але залишила його своїм архієреєм.