САП відсторонила і подала скаргу на прокурора Ярову. Та попередила суддю Окружного адмінсуду Києва про обшуки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відсторонила старшого прокурора групи у справі «Роттердам+» Ольгу Ярову через її контакти з суддею Окружного адміністративного суду Києва Євгеном Абловим. Про це у Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов, опублікувавши відповідні документи.

Крім того, глава САП Назар Холодницький подав скаргу на Ярову до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП). Ярова підозрюється в порушенні низки статей Кримінально-процесуального кодексу.

Холодницький поскаржився на Ярову після передачі в САП нових записів у справі суддів Окружного адмінсуду, де фігурувала його підлегла. Прокурорку відсторонили від ведення всіх справ. Якщо КДКП визнає поведіку Ярової такою, що не відповідає статусу прокурора, то по ній буде розпочате кримінальне провадження.

Згідно з опублікованими документами, 21 березня Ярова прийшла до Аблова і попередила його про майбутні обшуки в суді співробітниками Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Також Ярова повідомила судді про підготовку детективами НАБУ обшуків у фігурантів однієї з кримінальних справ. При цьому Аблов завив, що не хоче йти на допит. Тоді Ярова запропонувала Аблову «викликати» його на допит до себе. У підсумку, як випливає з документів, Ярова викликала Аблова до себе на допит у день, коли був намічений обшук.

Варто зазначити, що в січні цього року Холодницький вже подавав скаргу на Ярову — через те, що прокурорка в робочий час без службової необхідності відвідала зʼїзд партії Юлії Тимошенко. Тоді КДКП винесла Яровій сувору догану, але не звільнила.