«Коммерсантъ»: Головреда «РИА Новости Украина» Вишинського можуть обміняти на українських моряків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Коммерсантъ»: Головреда «РИА Новости Украина» Вишинського можуть обміняти на українських моряків

Синиця Олександр / УНІАН

Головного редакторв «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського можуть обміняти на затриманих росіянами у Керченській протоці українських моряків. Про це із посиланням на власні джерела пише російський «Коммерсантъ».

За даними видання, Росія та Україна вийшли на фінальну стадію узгодження обміну утримуваними на території обох країн особами. За словами джерел видання, списки для обміну зараз уточнюють.

Джерела «Коммерсанта» підтвердили виданню інформацію про видачу Україні затриманих у Керченській протоці моряків. Це може статися вже до кінця нинішнього місяця. При цьому виданню не розповіли, кого Україниа може видати в обмін. «За інформацією «Коммерсанта», серед них може опинитися колишній головний редактор «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, заарештований у травні минулого року за звинуваченням у державній зраді», — зазначає видання.

Справа Вишинського

Кирила Вишинського затримали в Києві 15 травня 2018 року після обшуків в офісі «РИА Новости-Украина», а 17 травня Вишинського взяли під варту на два місяці без права внесення застави. Його підозрюють у державній зраді. Крім держзради, Вишинському інкримінують спробу повалення конституційного ладу (ст. 109), сепаратизм (ст. 110), розпалювання національної ворожнечі (ч. 1 ст. 161) і незаконне зберігання зброї (ч. 1 ст. 263). За даними СБУ, він працював на країну-агресора в межах гібридної інформаційної війни проти України. У сейфі Вишинського знайшли пістолет FN Browning M1906.

1 червня 2018 року главред «РИА Новости-Украина» заявив про відмову від українського громадянства. Путін, зі свого боку, назвав ситуацію з затриманням Вишинського «безпрецедентною».

Обмін Вишинського

17 липня президент Зеленський заявив у телефонній розмові з Володимиром Путіним, що почати обмін полоненими варто з визволення українських моряків. У відповідь речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що 24 українських військовополонених моряків можуть повернути Україні, якщо спочатку буде звільнений главред «РИА Новости-Украина» Кирило Вишинський. На що в Офісі президента запропонували Росії зробити крок назустріч та одночасно звільнити українського режисера Олега Сенцова.