Зеленський закликав премʼєра Ізраїлю визнати Голодомор геноцидом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський закликав премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Про це він заявив на пресконференції після зустрічі з Нетаньягу.

«Наші народи пережили всі трагедії новітньої історії — Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим [...]. Я звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу», — сказав президент і додав, що він з Нетаньягу відвідає меморіал Бабин Яр у памʼять про жертв масових розстрілів.

Зі свого боку, премʼєр Ізраїлю запросив Зеленського до Єрусалиму. «Хочу скористатися цією нагодою і запросити Вас у Єрусалим. Ми вже погодилися, що це буде наступного тижня. Якщо не наступного тижня, то дуже скоро. Запрошуємо в нашу столицю», — сказав він.

Глави держав також домовилися вирішити питання з частими відмовами українцям у вʼїзді до Ізраїлю.

«Ми домовилися остаточно вирішити цю проблему, громадяни обох держав повинні користуватися перевагами безвізового режиму, а українські громадяни не повинні тисячами бути затриманими на кордоні», — сказав Зеленський.

За даними Держприкордонслужби України, з початку цього року 2,7 тисяч українців отримали відмову у вʼїзді в Ізраїль, а 716 ізраїльтян не впустили в Україну.