Велика Британія позбавила громадянства бойовика ІД «Джихаді Джека». Це викликало суперечку з Канадою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Велика Британія позбавила громадянства Джека Леттса, більш відомого як «Джихаді Джек», який вступив до лав «Ісламської держави» і був схоплений у Сирії.

Як повідомляє CNN, влада Канади висловила «прикрість» у звʼязку з цим рішенням.

У заяві офісу міністра громадської безпеки Ральфа Гудейла повідомляється, що Сполучене Королівство таким чином «зняло з себе відповідальність» і тепер у ісламіста залишилося тільки канадське громадянство.

Таким чином питання про екстрадицію Леттса лягає на плечі канадської сторони. Британська сторона пояснила рішення тим, що воно було «засновано на порадах чиновників, юристів і спецслужб».

Наразі Леттс перебуває в Сирії, у вʼязниці, яку контролюють курдські сили. Після свого арешту бойовик звертався до канадських дипломатів, просивши уряд звільнити його і дозволити приїхати в Канаду. Потім він розповідав, що хотів би повернутися до Великої Британії, де зараз судять його батьків за те, що вони відправили йому £1723 (52650 грн) — їх звинувачують у фінансуванні тероризму.

Хто такий «Джихаді Джек»?

Леттс навчався в школі Оксфорду, але у 18 років прийняв іслам і поїхав у Сирію, де вступив до лав ІД та взяв імʼя Ібрагім. В Іраку він завів сімʼю. За даними британської розвідки, він брав участь у бойових діях. В інтервʼю журналістам Леттс схвалював теракти і напади на британських військових. Також він розповів, як хотів стати смертником.