Міжнародні кредитори підтримали НБУ і вимагають замінити 5 членів наглядової ради Ощадбанку

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також Світовий банк підтримали позицію Національного банку України в конфлікті з Ощадбанком. Як відомо, регулятор вимагає замінити 5 членів наглядової ради Ощадбанку. Про це йдеться в спільній заяві міжнародних кредиторів, яку опублікував старший радник із зовнішніх звʼязків ЄБРР Антон Усов у себе в Facebook.

Як відомо, 22 травня у відповідності зі ст. 7 Закону України «Про банки і банківську діяльність», Кабмін призначив членів наглядової ради державних банків, серед яких є Ощадбанк. До неї увійшли: директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, банкіри Апін Байба, Пітер Бріггс, Міхаель Вайнштейн, юрист Олексій Резніков та бізнесмен Олексій Грінченко.

15 серпня Національний банк вирішив відхилити узгодження пʼяти кандидатур. Причиною стала співбесіда з кандидатами, яка була проведена за участю Кваліфікаційної комісії. Згідно зі ст. 72 Закону України «Про банки і банківську діяльність» Нацбанк як регулятор має право на перевірку кандидатів.

Зокрема, були відхилені такі кандидатури: Шевкі Аджунера, Олексія Грінченка, Олексія Резнікова, Дмитра Власова і Даніеля Білака.

У самому Ощадбанку рішення НБУ назвали викликом реформі корпоративного управління державними банками, оскільки представлені кандидати мають «досвід і бездоганну репутацію».

Після цього у ситуацію втрутилися міжнародні кредитори.

«Міжнародні партнери України: МВФ, Світовий банк і ЄБРР рішуче підтримують реформу управління державними банками, яка є важливим кроком у підвищенні ефективності банківської системи України та її економіки в цілому. Ключем до неї є введення двох третин незалежних наглядових рад, як того вимагає нова стаття 7 закону «Про банки і банківську діяльність», прийнята Верховною Радою в 2018 році. Очікується, що нові наглядові ради очолять реформування державних банків, зокрема з точки зору їх корпоративного управління та вирішення проблемних кредитів. Згідно з новою статтею 7 нові наглядові ради були відібрані за допомогою процедури конкурсного відбору та призначені Кабінетом Міністрів на початку цього року», — йдеться в документі, який опублікував Усов.

У ньому також підкреслюється, що саме Нацбанк ухвалює висунуті кандидатури до складу наглядової ради, оскільки до його обовʼязків належить проведення ретельної та незалежної оцінки кожного кандидата.

«Ми підтримуємо НБУ у виконанні його обовʼязків у цій сфері», — уточнюється в повідомленні.

  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило недостовірну інформацію в декларації голови Національного банку Якова Смолія.