США розсекретили свій перший звіт про Чорнобильску катастрофу. Розвідники були впевнені, що СРСР одразу евакуював персонал

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Національний архів безпеки США розсекретив частину документів, повʼязаних із аварією на ЧАЕС. З них зрозуміло, що у перші дні після вибуху розвідка США сумнівалася у правдивості офіційних повідомлень про кількість жертв та була переконана, що персонал евакуювали одразу після катастрофи.

Про це написано у таємному повідомленні на імʼя держсекретаря США від 2 травня 1986 року, повідомляє Укрінформ .

Мортон Абрамовіц, асистент із питань розвідки та досліджень державного секретаря США, написав доповідь своєму керівнику Джорджу Шульцу через шість днів після вибуху на ЧАЕС.

«Уся розвідувальна спільнота вважає нісенітницею, ніби загинули тільки дві особи», — пише Абрамовіц, посилаючись на офіційну цифру загиблих, оприлюднену в СРСР.

Утім, насправді безпосередньо від вибуху четвертого енергоблоку загинули дві особи. У США не могли повірити в таку інформацію, зважаючи на масштаби руйнації, які вони спостерігали.

На думку американських розвідників, з огляду на масштаб інциденту, більшість персоналу мали одразу евакуювати. Насправді після вибуху персонал залишався на робочих місцях.

«...склад рятувальної команди мав би змінюватися в міру того, як серйозність інциденту ставала більш очевидною», — йдеться у доповіді.

Її автор додає, що, окрім нових членів рятувальної команди, на місце мали би прибути бригадири з інших підрозділів, аби забезпечити правильні дії для відвернення більшої катастрофи.