Суд скасував закриття справи проти ексглави НАЗК Корчак. Її звинувачували в нарахуванні собі премій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд скасував закриття справи проти ексглави НАЗК Корчак. Її звинувачували в нарахуванні собі премій

Наталія Корчак

Гонтар Володимир / УНІАН

Соломʼянський районний суд скасував постанову Національного антикорупційного бюро (НАБУ) про закриття провадження проти колишньої глави Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталії Корчак. Про це йдеться в матеріалах суду.

Рішення ухвалили ще 20 червня. Справа проти Корчак стосувалася призначення Корчак самій собі грошових премій. НАБУ закрило провадження у квітні поточного року через відсутність у діях Корчак складу злочину.

На думку заявника, рішення НАБУ не ґрунтується на всебічному, повному та неупередженому дослідженні всіх обставин провадження. Він вважає, що детективи НАБУ не зробили нічого для встановлення фактичних обставин, а в справі не було отримано жодного тимчасового доступу до речей і документів, які перебували у володінні НАЗК і мають значення для цього провадження.

НАБУ пояснило, що Корчак діяла в межах наданих їй законом повноважень і, «усвідомлюючи існування певних протиріч правових норм», звернулася за розʼясненням до відповідних органів. Після отримання відповіді Корчак затвердила порядок, яким встановлювалися надбавки за вислугу років, за інтенсивність праці, премії, матеріальна допомога на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань.

Крім того, НАБУ зазначило, що згідно з актом Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів НАЗК за 2016—2017 роки, порушень і відхилень не виявлено. Однак суд задовольнив скаргу заявника та скасував постанову НАБУ про закриття справи проти Корчак.

Премії НАЗК

Агентство неодноразово критикували за неефективну роботу і зволікання з обробкою декларацій чиновників. У квітні 2017 року через це Корчак виступала на парламентських слуханнях. Під час звіту вона зізналася, що виписувала собі премії до 200 тис. грн. Після цього антикорупційні органи відкрили провадження проти Корчак. Проте вже в квітні 2019 року НАБУ закрило цю справу.