Вночі: КНДР провела чергові пуски ракет, в Україні може зʼявитися нове міністерство, «Маріуполь» вилетів з єврокубків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Північна Корея провела чергові пуски ракет

Північна Корея запустила дві ракети невстановленого типу в Японське море. Наголошують, що запуск відбувся у пʼятницю вранці. За даними Обʼєднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, снаряди були запущені з північнокорейського міста Токчхон. Ніяких інших подробиць, зокрема тип ракет, дальність польоту і максимальну висоту, військові не надали.

В Україні може зʼявитися нове міністерство

Заступник керівника Офісу президента Юрій Костюк заявив, що йде робота над створенням Міністерства гуманітарної політики. За його словами, у нього можуть обʼєднати Міністерство культури і Міністерство молоді та спорту. Очолити ж нове відомство може радник президента Володимир Бородянський.

Костюк також зазначив, що функціонал міністерств при обʼєднанні не зникне. «Усі ті функції, які вони виконували, залишаються. До речі, це британська модель. У Британії і культура, і спорт, і медіа обʼєднані в одне міністерство», — розповів він.

Один з найбільших торговців зброєю у світі затриманий у Португалії

У португальському окрузі Евора заарештували бельгійського торговця зброєю Жака Месьє. Його засудили в 2017 році за постачання в 2006—2009 роках зброї, боєприпасів, танків, вертольотів, літаків та іншої військової техніки в Лівію, Чад, Пакистан та Іран. Тоді йому ухвалили вирок до трьох років вʼязниці і призначили штраф €300 тис.

Месьє оскаржив вердикт, проте в жовтні 2018 року він отримав більший термін — чотири роки увʼязнення, а штраф збільшили до €1,2 млн. Після нового вироку Месьє втік із Бельгії і переховувався в Португалії.

Близько десяти років тому Месьє вже був засуджений за таку діяльність у США та Франції. Бельгійця вважають одним з найбільших у світі торговців зброєю. Протягом останніх 35 років не було жодного збройного конфлікту, до якого він не виявився б причетним. За даними ЗМІ, ще у 80-ті роки Месьє постачав зброю Ірану під час війни з Іраком.

«Зоря» пройшла далі, а «Маріуполь» розгромно програв у Лізі Європи

Футбольний клуб «Зоря» (Луганськ) обіграв болгарський «ЦСКА» у повторному матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи УЄФА. Гра проходила у Запоріжжі. Єдиний мʼяч забив Русин (90-а хвилина). Перший матч завершився з рахунком 0:0, і за сумою зустрічей луганчани пройшли далі. В останньому раунді кваліфікації українці зіграють з «Еспаньолом».

ФК «Маріуполь» також провів матч у цьому раунді. На виїзді маріупольці з розгромним рахунком 0:4 поступилися нідерландському АЗ. Голи забивали Стенгс (20-а хвилина), Оувеян (44-а), Вейтенс (62-а) і Яворський (90-а, гол у свої ворота). Перший матч завершився з рахунком 0:0, і за підсумками двох ігор «Маріуполь» покинув розіграш Ліги Європи.