Адвокат Новинського каже, що прокуратура закрила справу, повʼязану з викраденням митрополита Драбинка. У ГПУ це заперечують

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження стосовно можливої причетності народного депутата Вадима Новинського до незаконного утримання митрополита Олександра Драбинка.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на адвоката Новинського Олега Татарова.

«Це велике кримінальне провадження, яке розслідується не один рік і стосувалось Януковича, Захарченка та інших осіб... ГПУ вважала, що він [Новинський] був як свідок, ми вважали, що він не був як свідок, а був із окремим статусом особи, чиї права обмежуються під час досудового розслідування», — цитує видання адвоката.

За словами Тарасова, слідчий підписав постанову про закриття справи щодо Новинського 26 липня.

У ГПУ заявили, що слідчий дійсно закривав розслідування щодо Новинського, але пізніше це рішення було скасовано.

Спікер генерального прокурора Лариса Сарган підкреслила, що провадження не закрито.

Вона пояснила, що 25 червня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання адвоката Новинського і встановив термін в один місяць для завершення слідства. Суд розʼяснив, що вимога закрити провадження стосується тільки Новинського. 26 липня слідчий закрив справу «виключно на виконання судових рішень», але 12 серпня прокурор скасував рішення слідчого як незаконне.

  • Справу проти Новинського порушували через нібито викрадення архієпископа Олександра Драбинка, який за часів Януковича був секретарем очільника УПЦ МП митрополита Володимира Сабодана. На останнього нібито хотіли натиснути, щоб прибрати з посади. За даними слідства, Драбинка майже пів року утримували в неволі, а керував цим процесом сам Новинський.
  • У 2016 році генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що свідок у справі проти народного депутата України від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського митрополит Олександр (Драбинко) з міркувань власної безпеки залишив територію України.
  • 14 листопада 2016 року Українська православна церква (Московського патріархату) розповсюдила звернення до Петра Порошенка на підтримку нардепа Вадима Новинського. У заяві зазначається, що УПЦ МП вважає справу щодо Новинського надуманою.