Російські силовики обшукали офіс адвокатів кримських татар. Правозахисників змусили розблокувати телефони

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Москві офіс правозахисної організації «Правова ініціатива», яка допомагала кримським татарам, затриманим на акції протесту під Верховним судом, обшукали службовці ФСБ та СОБР. Про це повідомляє «Крим SOS».

Під час обшуків в офісі перебували лише кілька правозахисників — силовики вилучили їхні мобільні телефони та сфотографували паспорти. Також вони намагалися зламати двері кабінету директора «Правової ініціативи».

Які терміни отримала «бахчисарайська четвірка» фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»

  • Енвер Мамутов — 16 років і 9 місяців

  • Рустем Абільтаров — 8 років і 9 місяців

  • Зеврі Абсеітов — 8 років і 9 місяців

  • Ремзі Меметов — 8 років і 9 місяців

Правоохоронці запевнили правозахисників, що мають дозвіл на обшук будівлі, а її власник заявив, що слідчі дії проводяться в сусідньому офісі та не стосуються «Правової ініціативи».

Як повідомила речниця «Правової ініціативи» Ксенія Бабич у коментарі РБК, озброєні силовики сфотографували всі полиці з документами в офісі, змусили правозахисників розблокувати телефони та переглянули їхні дані, а також продемонстрували постанову про дозвіл на обшук всієї будівлі.

46 кримських татар, яких консультували співробітники організації, затримали за акцію на підтримку фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» — «бахчисарайської четвірки», чию апеляцію розглядали у Верховному суді Росії. Тоді «четвірку» сумарно засудили до 44 років вʼязниці. Активісти тримали плакати «Наші діти не терористи», «Припиніть репресії в Криму». Усіх учасників акції затримали, на них склали протоколи та згодом відпустили.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року. В ЄС і США вона діє вільно та відкрито.

  • «Бахчисарайській четвірці» фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» скоротили терміни ув’язнення на три місяці. Кримських татар, які вийшли на акцію протесту під Верховним судом Росії, затримали.
  • Російський суд у Таганрозі продовжив арешт ще чотирьом фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір»: Сейрану Муртазі, Меджиту Абдурахманову, Енверу Аметову та Рустему Сейтхалілову.
  • П’ятьох фігурантів другого кримінального провадження у «справі Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії до СІЗО № 1 Сімферополя.