Невідомі хакери атакували МЗС Чехії. Сенат підозрює іноземну державу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Сенат Чехії заявив про кібератаку на Міністерство закордонних справ, здійснену іноземною державою. Комітет безпеки Сенату не розкриває деталі інциденту та не називає державу, яку підозрює у злочині, повідомляє Reuters.

Комітет міжнародних справ, оборони та безпеки закликав уряд серйозно зайнятися питанням кібербезпеки. У своїй заяві Комітет зазначив, що останній інцидент кібаратаки на МЗС Чехії був підготовлений з-за кордону.

Раніше чеське видання Denik N, посилаючись на анонімні джерела в уряді, повідомляло, що в нападі підозрюють Росію, а сама атака відбулася ще в червні.

«Цього разу, як і два роки тому, хакери порушили зовнішню компʼютерну мережу міністерства, яка не пропускає секретну інформацію... Хоча розслідування досі триває, за даними добре поінформованих джерел Denik N, спосіб здійснення нападу свідчить, що за ним стоїть Росія», — зазначає видання.

Наразі МЗС Чехії відмовляється від коментарів.

  • Служба безпеки України блокувала атаку хакерів на ефірний сервер Чорноморської телерадіокомпанії. Фахівці СБУ змогли усунути наслідки атаки. У спецслужбі вважають, що хакери діяли за завданням Росії.
  • Корпорація Microsoft оголосила про проникнення російських хакерів у компʼютерні мережі через принтери. За словами експертів компанії, зловмисники використовують для проникнення в мережі принтери та VoIP-телефони.
  • Британський журналіст і засновник дослідницької групи Bellingcat Еліот Гіґґінс заявив, що за кібератаками на організацію стоять російські хакери.