У Португалії — страйк постачальників пального. Уряд оголосив «економічну кризу», на заправках закінчується бензин і дизель

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Влада Португалії оголосила стан енергетичної кризи через початок безстрокового страйку постачальників пального. Як повідомляє Reuters, надзвичайний стан триватиме щонайменше до 21 серпня.

Через страйк влада вирішила суттєво обмежити продаж пального. Одному водію легкового автомобіля на заправці продають не більш ніж 15 літрів бензину або дизельного пального. Обмеження діє кілька днів, хоча страйк розпочався лише в понеділок, 12 серпня.

Уже зараз 738 станцій по всій країні залишилися без дизеля, ще 545 — без бензину. Водії скаржаться на те, що не можуть заправитися на найближчих заправках.

Запровадивши надзвичайний стан, португальський уряд намагається уникнути ситуації, яка вже траплялася під час попереднього страйку постачальників пального. Тоді без пального залишилися понад 2 000 заправок, виникли проблеми з постачанням палива в аеропорти та лікарні.

Рішення про страйк оголосили дві профспілки, які представляють права перевізників. Вони вимагають знизити податки та забезпечити гідні умови праці для постачальників, зокрема збільшити зарплати для працівників.

Перед початком страйку водії намагалися максимально заправити свої автомобілі на випадок, якщо пальне закінчиться. Протягом неділі, 11 серпня, продажі палива зросли приблизно вдвічі.

  • 3 серпня аеропорт Хітроу в Лондоні скасував 172 рейси через запланований страйк працівників.
  • 7 серпня через неполадки скасували чи затримали майже 100 авіарейсів у Європі, переважно в аеропортах Лондона. Збій торкнувся кількох тисяч пасажирів. Як пише видання, біля стійок реєстрації в аеропорту «Хітроу» і «Гатвік» утворилися довгі черги.