Масштабні протести в Росії: Сенцов підтримав активістів

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Український режисер Олег Сенцов, який незаконно утримується на території Росії, підтримав мітингувальників, які вийшли на вулиці країни. Про це він написав у своєму листі, розповіла правозахисниця Тетяна Щур, передає Укрінформ.

«У своєму останньому листі, що його ми отримали наприкінці тижня, Сенцов написав, що йому зараз гостро не вистачає інформації. По ТБ — про протести дуже мало, в основному — «танковий біатлон». Він пише в підтримку московських протестувальників», — зазначила вона.

Крім того, Щур розповіла, що Сенцов дякує людям, які його підтримують, але закликає громадськість не забувати і про інших політвʼязнів.

«Хвилюється про рідних, про дочку, яка поступає до школи в Києві. Їй важко. Підтримує її і радий, що навколо неї — його друзі. Відчувається, що Сенцов дуже сподівається на нову владу. Відгомін про переговори Зеленського з Путіним до Ямалу доходить через ТБ», — підкреслила вона.

Правозахисниця стверджує, що Сенцов реагує на повідомлення «з гумором, оскільки розуміє, наскільки все спотворено подається. Але сподівається. Все ж сподівається... Листи зараз йдуть швидко. Йому багато пишуть з Росії і України».

  • У суботу, 10 серпня, в Москві пройшов узгоджений мітинг за вільні вибори в Московську міську думу і звільнення фігурантів справи про «масові заворушення». Акції солідарності відбулися і в інших російських містах — у Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону.
  • 3 серпня в Москві пройшла чергова масова акція з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу незалежних кандидатів. У ході протестів затримали понад 800 осіб, а в розгоні мітингу брав участь ексначальник київського полку «Беркута» Сергій Кусюк.
  • 27 липня у Москві правоохоронці затримали понад 1000 активістів, які брали участь у масових протестах. Ще до початку протестів у активістів і опозиціонерів провели обшуки і затримали їх.
  • 9 липня анонімний Telegram-канал опублікував особисті дані більш ніж 3 тисяч осіб, затриманих на протестах у Москві. Там, зокрема, були дані російських журналістів, кандидатів і людей, які брали участь у протестах.