«Щоб як в Україні». Ексслідчий Генпрокуратури Росії вимагає порушити справу проти Сталіна

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Росії Ігор Степанов зажадав від російських слідчих порушити кримінальну справу проти радянського вождя Йосипа Сталіна, пише «Коммерсантъ».

Заяву про репресії, здійснені за наказом Сталіна, Степанов подав до Генпрокуратури і Слідчого комітету Росії. Він посилається на наказ Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) від 30 липня 1937 року «Про операцію з репресування колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів». Документ передбачав розстріл 82,7 тис. осіб і ще 193,4 тис. осіб необхідно було вислати до таборів. Постанова про прийняття наказу підписана членами Політбюро та особисто Сталіним. Таким чином, вказав у заяві Степанов, Сталіна слід вважати «організатором масових вбивств, тобто геноциду православних священників та інших громадян».

«СКР направив заяву до Головного слідчого управління СКР по Москві, і більше звісток звідти не було. Генпрокуратура чомусь направила заяву в Іванівську область», — розповів виданню Степанов.

Слідчі іванівського управління СКР відмовилися приймати заяву і проводити перевірку, пояснивши, що колишній колега не повідомив «конкретних відомостей про обставини, що вказують на ознаки злочину» у діях Сталіна.

Степанов оскаржив цю відповідь і підкреслює, що готовий дійти до Європейського суду з прав людини, причому його мета — не сама кримінальна справа, а офіційна правова оцінка дій Сталіна. «Я хочу, як в Україні, щоб було підтверджено злочин Сталіна», — пояснив Степанов.

  • У серпні минулого року у Великій Британії на аукціоні The Canterbury Auction Galleries продали посмертну маску обличчя та кистей рук Йосипа Сталіна. Лот придбав за 13,5 тис. фунтів ($17,3 тис) баєр по телефону від імені зарубіжного клієнта.
  • У грудні 2018 року книгу зі списком абонентів урядової автоматичної телефонної станції СРСР, видану в 1950 році, продали на торгах за 3 млн рублів (близько $45,2 тис.). У ній зібрані всі телефонні номери, починаючи з вищих кабінетів і дач Сталіна, Лаврентія Берії і закінчуючи номерами усіх членів політбюро і їхніх помічників.