Вночі: Трамп заблокував майно Венесуели, КНДР знову запустила ракети, у Криму 17 осіб засудили за відмову служити в російській армії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Трамп заблокував майно Венесуели в США

Президент США Дональд Трамп заблокував майно Венесуели на території Штатів. Згідно з указом, рішення прийнято «у світлі триваючої узурпації влади Ніколасом Мадуро і повʼязаними з ним особами». Активи уряду Венесуели «блокуються і не можуть бути передані, оплачені, експортовані, вилучені або іншим чином оброблені».

В указі зазначено, що термін «уряд Венесуели» включає державу та уряд Венесуели, будь-який політичний підрозділ, відомство або їхні структури, у тому числі Центральний банк Венесуели і державну нафтову компанію PDVSA.

Північна Корея здійснила четвертий пуск ракет за останні тижні

У КНДР провели запуск кількох ракет зі східного узбережжя країни. Точно кількість ракет і їхні характеристики поки не вказують. Це вже четверта серія ракетних випробувань у КНДР менш ніж за два тижні. У попередніх випадках, за оцінками Південної Кореї, йшлося про балістичні ракети малої дальності.

Рада ЄС затвердила комісара із закордонних справ

Рада ЄС затвердила ексглаву МЗС Іспанії Жозепа Борреля на посаді Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки. Наразі цю посаду обіймає Федеріка Могеріні.

Це рішення прийнято за письмовою процедурою без скликання засідання Ради ЄС. Воно має технічний характер, оскільки кандидатуру Борреля погодили самітом ЄС 30 червня—2 липня, а для його офіційного вступу на посаду з 1 листопада його ще має затвердити Європарламент у кінці вересня або на початку жовтня.

У Криму 17 осіб засудили за ухилення від служби в ЗС Росії

В окупованому Криму в 2019 році за ухилення від служби в армії Російської Федерації були засуджені 17 жителів півострова. За інформацією правозахисників, усього в нинішньому році порушено 20 кримінальних справ за ст. 328 Кримінального кодексу Росії «за ухилення від військової служби в Збройних силах РФ», у 17 із них ухвалено вирок, ще 3 — на розгляді.

Зазначають, що в Криму минулої весни пройшла девʼята призовна кампанія, в межах якої заявлено про призов 3,4 тис. осіб (Крим — 2,8 тис., Севастополь — 600). Після окупації в армію РФ закликали близько 18,9 тис. жителів Криму, включаючи Севастополь. Кримська правозахисна група підкреслила, що призов кримчан в армію РФ порушує норми міжнародного гуманітарного права.