У Новій Зеландії представили законопроєкт про легалізацію абортів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Нової Зеландії представила законопроєкт про легалізацію абортів, повідомляє The Guardian.

Документ представив міністр юстиції Ендрю Літтл. Згідно з ним, аборт класифікуватимуть як «проблему охорони здоровʼя», а не злочин, що має привести законодавство Нової Зеландії у відповідність із законами інших розвинених країн.

«Аборт — єдина медична процедура, яка досі є злочином у Новій Зеландії. Настав час це змінити. Безпечний аборт повинен розглядатися і регулюватися як проблема здоровʼя; жінка має право обирати, що відбуватиметсья з її тілом», — сказав він у своїй заяві.

Згідно з документом, жінки зможуть самостійно звертатися в медичні центри для абортів без відвідування лікаря. Також їм рекомендуватимуть консультації та допоміжні послуги, але консультування не буде обовʼязковим.

Жінкам, які бажають перервати вагітність, яка триває понад 20 тижнів, знадобиться висновок лікаря, який повинен «зважити, наскільки аборт є прийнятним з точки зору фізичного і психічного здоровʼя вагітної жінки та її благополуччя». Законопроєкт розглянуть 8 серпня як «питання совісті» — парламентарії зможуть віддавати свої голоси незалежно від позиції своєї політичної партії.

Як пише видання, згідно з чинним законодавством, у Новій Зеландії аборт вважається злочином і може бути проведений тільки у випадках інцесту, аномалії плоду, а також коли фізичне або психічне здоровʼя матері перебуває під серйозною загрозою.

  • Берлінським гінекологам Беттіні Габері та Верене Вайєр доведеться заплатити штраф у розмірі €2 тис. за короткий опис послуги переривання вагітності на своїй інтернет-сторінці.
  • В американському штаті Луїзіана прийняли закон про заборону абортів після шести тижнів вагітності. За закон проголосували 79 сенаторів, проти були 29. Правозахисники заявляють, що деякі жінки на цьому терміні можуть ще не знати про свою вагітність.