У США працівники закладів фаст-фуду вимагають більших зарплат через зростання насильства

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

У США співробітники закладів швидкого харчування вимагають збільшення погодинної оплати праці через зростання насильства на робочому місці. Сенату США вже запропоновано законопроєкт, який установлює погодинну заробітну плату в розмірі $15.

Про це йдеться в матеріалі The Guardian.

Що сталося?

Згідно з нещодавнім звітом Національного проєкту закону про зайнятість, протягом трьох років поліція зареєструвала 721 випадок насильства в ресторанах McDonaldʼs у 48 штатах.

Але, як зазначено в звіті, про погрози та зловживання «войовничих клієнтів» зазвичай не повідомляють владі, що піддає ризику як працівників, так і відвідувачів закладів швидкого харчування.

Проте в компанії стверджують, що забезпечують співробітникам надійні гарантії.

«Ми вважаємо, що кожна людина, яка працює в ресторанах McDonaldʼs, заслуговує на те, щоб робити це в безпечній та шанобливій обстановці, і разом з нашими франчайзі інвестуємо в програми, що сприяють безпечному середовищу для клієнтів та персоналу», — йдеться в заяві McDonaldʼs.

Водночас Бюро статистики праці (BLS), яке відстежує показники смертності в закладах, констатує, що у 2014 році в магазинах з обмеженим обслуговуванням сталося 14 вбивств, у 2016 році — 23, у 2017-му — 15. У ресторанах з повним набором послуг у 2014 році було зафіксовано 16 вбивств, у 2017-му — 21.

Ця статистика відображає лише кількість працівників, які загинули у результаті нападів на робочому місці. Вбивства сторонніх осіб чи злочинців не враховуються.

На цьому тлі однією з головних скарг працівників закладів харчування є низька оплата праці.

Що далі?

Зазначають, що рух за підвищення мінімальної зарплати почався в листопаді 2012 року, коли працівники закладів швидкого харчування вийшли на акцію протесту в Нью-Йорку.

Минулого тижня члени Палати представників США проголосували за законопроєкт, який передбачає підвищення зарплати до $15 від поточного мінімуму в $7,25. Очікується, що у разі ухвалення документу Сенатом США, підвищення оплати праці відбуватиметься поступово, протягом шести років в усій країні.