Рябошапка: Новообрана Рада може ухвалити рішення про перезапуск ВРП і ВККС у перші дні роботи

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка заявив, що рішення про перезапуск Вищої ради правосуддя (ВРП) і Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Верховна Рада ІХ скликання може ухвалити вже у перший робочий день. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «АТН Харків».

За словами Рябошапки, судова реформа не призвела до кардинальних змін, яких потребує судова система.

«Так, була проведена реформа, але сьогодні маємо таку ситуацію, що з десяток «сімей» контролюють судову систему. Мафіозна система família залишилась сьогодні в судовій гілці влади. Реформа не призвела до того, що судді самостійно керують системою і беззаперечно підпорядковуються закону. Змінилися лише люди, які контролюють суддів. У нас є швидке рішення цієї проблеми, яке ухвалять у перші ж дні роботи парламенту, можливо, навіть у найперший день. Воно стосується перезавантаження органів, які відповідають за добір суддів і притягнення їх до дисциплінарної відповідальності», — пояснив він.

Також Руслан Рябошапка розповів про пріоритетні завдання команди Володимира Зеленського.

«Якщо говорити про пріоритети, мають бути зміни в судовій системі. Коли президент у своїх поїздках спілкується з простими людьми, то перше, з чим до нього звертаються, — це проблеми з судами. Люди не можуть знайти справедливості, захисту в судах, справедливості в правоохоронній системі. Судді не відчувають страху. Вони не бояться держави та людей. Дисциплінарна відповідальність як інститут зараз просто не існує. Такі рішення, які, наприклад, ми бачили у Баришівському суді, деяких одеських і київських судах, мають бути оцінені, а судді, відповідно, покарані. Має бути невідворотність покарання для суддів за неправомірні рішення», — підкреслив заступник керівника Офісу президента.