Безсмертний: Києву вигідно обʼєднання «нормандського» і «будапештського» форматів, але Росія та США можуть бути проти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний вважає, що Україні вигідно обʼєднання «нормандського» і «будапештського» форматів для вирішення проблеми на Донбасі.

В інтервʼю виданню «Гордон» він заявив, що до переговорів необхідно залучити Велику Британію, США і Китай, однак зазначив, що американці та Росія можуть не підтримати ініціативу.

«Нормандський» формат вже давно не працює. Востаннє зустріч глав держав була ще в 2016 році. Після цього — лише кілька телефонних розмов, і все. Можна говорити про те, що цей формат швидко реанімується і почне працювати? Потрібно звернути увагу на речі, які перешкоджають цьому. Насамперед це вибори в Росії у вересні», — сказав він.

За словами Безсмертного, президент Росії не може відкрито розпочати переговори в «нормандському» форматі щодо Донбасу через електоральні настрої росіян, які навʼязали ЗМІ. «Для Путіна брати участь у «нормандському» форматі означає «збити приціл». Тут не так все просто. Тому не можна говорити, що «нормандський» формат швидко збереться і почне ухвалювати рішення», — пояснив він.

Безсмертний заявив, що США дали зрозуміти, що поки не готові розширювати «нормандський» формат, оскільки їм достатньо спецпредставника в Україні, як і окремих переговорів Москви та Вашингтона.