Злетів на 20 метрів. SpaceX випробувала прототип ступеню надважкої ракети Starhopper

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія SpaceX провела перші випробування зменшеного прототипу другого ступеню надважкої ракети-носія Super Heavy під назвою Starhopper. Про це засновник компанії Ілон Маск написав у Twitter.

Під час випробувань апарат піднявся на висоту близько 20 м, змістився в бік і приземлився. Очікується, що перший політ ракети на орбіту відбудеться у 2021 році.

Раніше Ілон Маск вже заявляв, що при польоті з поверненням обох ступенів на Землю Super Heavy зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 т. За даними ЗМІ, компанія створює декілька прототипів для тестування різних компонентів ракети. Першим створили Starhopper — прототип для стрибкових випробувань, ширина якого відповідає повноцінної ракеті та становить девʼять метрів, а висота менше, ніж у фінальної версії. Крім того, під час перших польотів на Starhopper буде використовуватися один двигун Raptor, а не шість, як у повноцінного другого ступеня.

У квітні SpaceX провела перші статичні випробування Starhopper, але він був закріплений тросами на стартовому майданчику і, імовірно, піднімався лише на кілька сантиметрів або десятків сантиметрів.