Верховний суд остаточно зобовʼязав «Укртелеком» повернути Ощадбанку 1,5 млрд грн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ощадбанк виграв у Верховному суді справу проти «Укртелекому» про купівлю акцій на 1,5 млрд грн. Про це повідомила пресслужба банку.

Верховний суд задовольнив скаргу банку на рішення Господарського суду Києва та постанову Північного апеляційного господарського суду і скасував їхні рішення про розірвання договору купівлі-продажу облігацій між Ощадбанком і «Укртелекомом».

«Верховний суд ухвалив нове рішення, яким повністю відмовив «Укртелекому» у задоволенні його позовних вимог до Ощадбанку», — йдеться у повідомленні.

Кому належить «Укртелеком»?

«Укртелеком» був приватизований у 2011 році. Зараз 92,8% його акцій належать компанії ЕСУ, а кінцевим бенефіціаром є компанія СКМ Ріната Ахметова. «Укртелеком» є основним активом ЕСУ.

Звідки борги?

У 2015 році «Укртелеком» зобовʼязався викупити у двох держбанків (Ощадбанку й Укрексімбанку) облігації ЕСУ на суму 2 млрд грн. Забезпеченням за цими облігаціями виступили акції «Укртелекому». Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив — «Тримоб», тому у компанії не було грошей на покриття облігацій.

Судові тяжби

У серпні 2017 року «Укртелеком» подав до Господарського суду Києва позовну заяву про розірвання договору з Ощадбанком, що обнулило би борг у 1,1 млрд грн.

Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов, дозволивши ЕСУ не платити за цим боргом. 17 липня 2018 року за касаційною скаргою Ощадбанку судові рішення були скасовані, а справу було направлено на розгляд до суду першої інстанції.

Однак у листопаді 2018 року Ощадбанк програв цю касацію ЕСУ, і «Укртелеком» залишився у власності компанії.