Французький винахідник не зміг перетнути Ла-Манш на флайборді та впав у воду

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Французький винахідник і спортсмен Френкі Запата зазнав невдачі у своїй спробі перетнути протоку Ла-Манш на реактивному флайборді. Про це пише Euronews.

Місцем старту був пляж Сангатте в департаменті Па-де-Кале, а фінішною мала стати точка в бухті Святої Маргарити поблизу британського порту Дувр. Ця подорож, за його підрахунками, мала тривати 20 хвилин.

Француз вилетів з пляжу в Сангатте приблизно о 09:00 за місцевим часом у четвер, 25 липня. Запата намагався зберігати середню швидкість 140 км/год, подорожуючи на висоті 15—20 метрів над водою. На півдорозі до місця призначення він мав дозаправитися на судні. Однак при спробі спуститися на нього чоловік не втримався і впав у воду. Його швидко підняли з води, обійшлося без травм, але спортсмен був дуже засмучений.

Цим польотом винахідник хотів відзначити 110-ту річницю першого перельоту через Ла-Манш, який здійснив авіатор Луї Блеріо 25 липня 1909 року.

  • Френкі Запата привернув широку увагу ЗМІ після щорічного параду до Дня взяття Бастилії у Парижі на початку липня, взявши у ньому участь на своєму футуристичному флайборді (Flyboard Air).
  • Запата сам винайшов Flyboard Air. Апарат обладнаний чотирма потужними реактивними двигунами. Вони працюють від авіаційного гасу з бака на 20 літрів, який розташований в ранці за спиною пілота. Управляється реактивна платформа нахилами і пультом управління в руках пілота. Платформа може розвинути швидкість 140 км/год.
  • У соцмережах усе більше набирає популярність новий інтернет-челендж #BottleCapChallenge. Люди намагаються ударом ноги відкрутити кришку на пляшці або банці. Флешмоб запустив казахстанський боєць MMA Карен Пашикян, до нього вже приєдналися зірки Голлівуду та спортсмени, такі як Джейсон Стейтем, Конор МакГрегор, співак Джон Мейер та інші.