США передасть Україні два патрульних катери для прикордонників. Які катери можуть отримати за угодою?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

США виділили $4 млн на створення груп реагування у Маріуполі та Бердянську, а також будуть далі допомагати нашій країні у посиленні безпеки на Чорному та Азовському морях, щоб ефективно протистояти російській загрозі.

Про це 23 липня на міжнародній конференції з розвитку Морської охорони Держприкордонслужби розповів радник з програми експертного контролю та безпеки кордонів посольства США Кевін Кільєр.

Він також зазначив, що США незабаром передадуть українській Держприкордонслужбі два катери, «які будуть обслуговувати 25 осіб». Кільєр проте не уточнив, які саме катери отримає Україна.

Катери малогабаритні, довжиною 12 метрів

Прессекретар ДПСУ Андрій Демченко розповів, що зараз угода на стадії узгодження. Він відмовився розголошувати її деталі, в тому числі й інформацію, на яких умовах Україна отримає катери — купить або ж «прийме в дар».

«Розглядають питання поставки катерів, за зразком тих, що використовуються Береговою охороною США (довжина орієнтовно 12 метрів). Всі інші питання зможу озвучити винятково коли на рівні двох сторін будуть досягнуті всі домовленості», — заявив Демченко.

Midnight Express та SAFE Boat. Останні у прикордонників уже є

На сайті Берегової охорони США вказана вся спецтехніка, яка використовується для патрулювання. Під критерій, який озвучив Демченко, потрапляють три катери — Interim 39-Foot Midnight Express («Опівнічний експрес») класу «Перехоплювач», 39-Foot Midnight Express класу «Перехоплювач» та SAFE Boat, того ж класу.

Interim 39-Foot Midnight Express використовується для перехоплення контрабандистів і нелегалів у будь-яких погодних умовах. Також застосовується в спільних поліцейських операціях. Має чотири мотори Mercury (300 к. с.) і відкриту кабіну. Екіпаж катера — 3 людини. Максимальна швидкість — 60 вузлів (111 км/год). Може перебувати у воді до 10 годин і розміщувати на борту десантну групу до 10 осіб. Додатковий «тюнінг» (установка станкового кулемета) не передбачено. Оснащений радаром і системою ідентифікації суден.

Interim 39-Foot Midnight Express

United States Coast Guard (USCG)

39-Foot Midnight Express застосовується для перехоплення у прибережних водах. Також працює при будь-яких погодних умовах. Має велику маневреність за рахунок чотирьох двигунів Mercury (225 к. с.). Екіпаж катера — 3 людини. Максимальна швидкість — 52 вузлів (94 км/год). Працює у воді до 10 годин без дозаправки. Тип кабіни — відкритий. Також передбачає можливість розміщення групи реагування на борту (до 10 осіб). Установка турелей і кулеметів не передбачена. Має радар і систему ідентифікації суден.

39-Foot Midnight Express

United States Coast Guard (USCG)

All-Weather 38-Foot SAFE Boat — човен-перехоплювач з кабіною закритого типу. Застосовується спецпідрозділами берегової охорони і підходить для штурмових операцій (найімовірніше, саме ці катери отримає Держприкордонслужба). Катер має надувні борти, які дозволяють йому не потонути під час операцій у морі та океані. Має підвищену плавучість і передбачає, крім десанту з 20 бійців, установку кулемета. Екіпаж 3 людини. Максимальна швидкість — 50 вузлів (91 км/год). Працює без дозаправки до 4—6 годин. Оснащений чотирма двигунами Mercury (300 к. с.), радіолокаційною системою, електро-оптичними та інфрачервоними датчиками, а також ударно-помʼякшувальною системою.

Варто зазначити, що в розпорядженні ДПСУ вже є два катери цього типу. У травні їх отримав 10-й окремий загін оперативного реагування «ДОЗОР».

All-Weather 38-Foot SAFE Boat

United States Coast Guard (USCG)

Демченко також уточнив, що за словами американської сторони, процес домовленостей щодо катерів займе близько двох місяців.