Омбудсмен Денісова: Скоро будемо зустрічати моряків на Батьківщині. Домовленості вже досягнуті

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що домовленості щодо повернення 24 військовополонених моряків уже досягнуті.

Про це вона розповіла журналістам у Щасті, під час передачі українських вʼязнів з окупованої Луганської області, пише «Громадське».

«Уже досягнуто домовленостей, щоб повернути моряків. Є рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Зараз оформлюються останні документи, думаю, що скоро будемо зустрічати моряків на Батьківщині», — сказала Денисова.

Разом з тим, координатор захисту українських моряків Микола Полозов заявив, що не знає ні про які конкретні домовленості.

«Ведуться перемовини, але на якій вони стадії, коли будуть реалізовані практично — я не знаю, тому що не беру в них участь. Якщо будуть проводитися якісь процесуальні дії щодо оформлення документів, нам про це стане відомо, адже за відсутності захисників моряки не будуть їх підписувати. Але поки ніхто нічого такого не казав», — зауважив він.

Пізніше Денівсова у своєму Facebook написала, що зараз тільки ведуться переговори в рамках виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН, який зобовʼязав Росію звільнити моряків і захоплені кораблі.

«18 липня я підписала клопотання до керівника Слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова щодо прийняття рішення про обрання мого особистого зобов’язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків, які перебувають у Лефортовському СІЗО. Посольство України в РФ передало через МЗС РФ ці документи до ФСБ РФ і наразі вони перебувають на розгляді керівника Слідчого Управління. Сподіваюсь на те, що усі необхідні документи будуть направлені та враховані. Чекаємо на моряків вдома!», — написала вона.

  • 24 липня слідство ФСБ Російської Федерації закінчило процедуру повідомлення військовополоненим морякам та їхнім адвокатам про закінчення попереднього розслідування. Тепер моряки ознайомлюються з матеріалами справи.
  • Сьогодні, 24 липня, бойовики «ЛНР» передали Україні 64 засуджених. Це вже шоста успішна передача в’язнів з «ЛНР».